Gnu Wget (veya sadece Wget, eskiden Geturl), linux web sunucularında kullanılır ve gnu Projesi’nin bir parçası bir bilgisayar programıdır.
Özellikleri
Özyinelemeli indirme, dönüşüm yerel html, proxy desteği ve daha fazlasını çevrimdışı görüntülemek için bağlantılar içerir. Linux işletim sistemi kullanıcıları ve dağıtımları arasındaki geniş kullanımı ile en büyük Linux tabanlı dağıtımlar arasında popüler olmuştur ve 1996 senesinde ortaya çıkmıştır.
Wget herhangi bir Linux sistem üzerine kolayca yüklenebilir ve pek çok ortama taşınabilir C’de yazılmış Microsoft Windows, Mac os x, OpenVMS, MorphOS dâhil veya AmigaOS.GNU wget, Linux altıdaki internetten dosya ya da dizin indirmek için kullanılan bir araçtır WGET’deki pek çok parametre sayesinde hertürlü indirme yöntemini uygulamak mümkündür. Ancak bu parametrelerin ne kadarını biliyoruz ne kadarını bilmiyoruz. İşte size pratikte bizim en çok kullandığımız parametreler ve kullanımları hakkında pratik bilgiler:
Kaldığı yerden devam etme özelliği:
Bunun için wget komutunu eklemeniz gerekli olan parametre “-c” . Bu sayede yarıda kalmış downloadları ya da diğer bir zaman devam etmek istediğinizde kullanabilirsiniz. Genelde boyutu büyük olan dosyalardada kullanabilirsiniz. Mesela bir .Avi dosyası indirirken kullanabilirsiniz.
Örnek:
wget -c http://renklinet.com/test.dat
NOT: Bu aşamadan bilmeniz gerekli olan elektirikler gitse bile ya da unutsanızda iki gün sonra aklınıza gelse ve indirmeye devam etmek isteseniz dahi tekrar kaldıgınız yerden devam edebilirsiniz indirme işlemine.
TIPS: Mirror A da bir D dosyası var diyelim. Aynı D dosyası mirror B de de var. Herhangi bir sebebden dolayı, diyelimki %43 den sonra download hızı çok düştü. Sorun yok. Aynı dosya oldukları için mirror B den download etmeye “-c” parametresi ile devam edebilirsiniz. Gene kaldıgı yerden devam eder.
Dizini tamamen indirmek:
İnternetteki bir siteyi ya da bir dizini komple olarak indirmek istediğinizde “-r” ya da “–recursive” parametresini kullanabilisiniz.
Örneğin:
wget -r http://renklinet.com/yenidosya/
NOT: URL olarak verdiğiniz adres dizin ise indireceğiniz yere önce indireceğiniz alanadı ile bir dizin açılır içersinede o alan adı içindeki bütün dizinler ve dosyalar olduğu gibi indirilir yanlız burda bilmeniz gerekli olan şey indirilen dosyalar sunucu yorum aşamasında kullanılan .Php veya .Asp gibi dinamik içerik sayfaları ise indirme işlemi sırasında bu sayfalar .Htm veya .Html biçiminde indirilecektir. Ancak diğer resim veya tema dosyaları veya javascript vs gibi sunucu tabanlı olmayan içerikler direk şekilde varoldukları dizinlere göre inecektir.
İndirireceğiniz içerik illa bir dizin olmak mecburiyetinde değildir. Örneğin bir siteadı.Com indireceksiniz o indireceğiniz alan adı içindeki bütün dizinleri -r komutu sayesinde indireceğiniz bölüme alınacaktır.
“-r” parametresi ile “yenidosya” dizini benim bilgisayarıma dizin olarak indirildi. Eğer “yenidosya” dizininin yapı olarak inmesini istemiyorsa “-r -nd” parametresini kullanabilirim. Bu sayede “yenidosya” diye extra bir dizin oluşmaz ve yalnızca internetteki “yenidosya” dizinindeki ve altındaki dosyalar indirilir.
DIKKAT: “-r -nd” komutunu verirsem, aynı isimli dosya var ise, enson indirilen dosya kaydolur. Diğeri ise otomatikman taşınmaz olur.
Eğer indirmek arzu ettiğiniz internet adresinin domain ön takısını almak istemiyorsanız, “-nH” ekleyebilirsiniz:
Örnek:
wget -r -nH http://renklinet.com/yenidosya/
NOT: Bu komutla domain dizin yapısı yerine yalnızca “yeniklasör” dizin yapısı alınır.
(Sadece “/yenidosya” dizini biçiminde)
Alan adı içindeki diğer dizinleri değil yalnızca tek bir dizini indirmek istiyorsanız.
Sizin belirlediğiniz bir dizinden diğer bir dizinin indirilmesini istemiyorsanız “-m” ya da “–mirror” paremetresine “-np” (–no-parent) eklediğinizde arzu ettiğiniz olur
Örnek:
wget -m -np http://renklinet.com/yenidosya/
NOT: Bu sayede yalnızca verilen adresdeki dosyalar indirilir. Bunun dışına çıkılmaz.
Filtre kullanmak ya da yalnızca belirli dosyaları indirmek:
Bazen indirmek arzu ettiğiniz dizinde 1000 lerce dosya vardır ama siz yalnızca bunlardan bazı dosyaları indirmek isteyebilirsiniz. Bu durumda JOKER(yıldız) “*” kullanamazsınız )
Aksine “-A” ya da “–accept” komutunu kullanarak bu işinizi halledebilirsiniz.
Örnek:
wget -r -A jpg,png http://renklinet.com
NOT: Verilen Site adresinde ve alt dizinlerinde yalnızca JPG ve PNG dosyaları indirilir.
Peki bunun tam tersi nasıl olur ? Yani belirli bir filtre haricindeki bütün dosyaları nasıl indirirsiniz?
Bunun için “-R” ya da “–reject” komutunu kullanabilirsiniz.
Örnek:
wget -r -R tar.gz,jpg http://renklinet.com/
NOT: Verilen URL adresinden tar.gz ve jpg dosyaları haricinde bütün dosyaları indirir.
Proxy üzerinden kullanım:
Proxy kullanıyor iseniz , bunun çözümü /etc/wgetrc dosyasını açıp, ayar dosyasındaki satırdaki yere gerekli düzenlemeleri yapmaktır.
Yada geçici olarak proxy kullanıyorsanız veya sadece o dosya için proxy kullanmak istiyorsanız;
export http_proxy=" http://meinproxy.provider.de:3128";
wget xx
biçiminde kullanabilirsiniz.
Şifreli URL adreslerine wget ile erişim:
Download etmek arzu ettiğiniz bir adres herhangi bir biçimde şifrelenmiş ise ve bunu wget ile download etmek istiyorsanız, download işlemini 2 şekilde yapabilirsiniz.
Basit yol:
wget http://USER:PASSWORD@Renklinet.../asd.tar.gz
wget ftp://USER:PASSWORD@Renklinet.../asd.tar.gz
Bir başka yol: